JADŁOSPIS TYGODNIOWY
26.05.2025-30.05.2025
26.05.2025 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie
Kanapka –chleb mieszany- gluten, masło- mleko, wędlina drobiowa, pomidor, szczypiorek
Herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna, cukier / miód
Inka – mleko, gluten
Gruszka
Obiad
Zupa ogórkowa: włoszczyzna, natka pietruszki, ogórki kiszone, śmietana 18% tł.- mleko, ryż biały, przyprawy; lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny,
II danie – Łazanki z kurczakiem: filet z kurczaka, kapusta, cebula, makaron pszenny łazanka- gluten, olej rzepakowy; przyprawy: tymianek; oregano, bazylia
Napój – kompot owocowy
Podwieczorek
Budyń z owocami
mleko, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna – gluten, jaja, banan
Napój-herbata koperkowa
27.05.2025 WTOREK
Śniadanie
Zupa mleczna- mleko, kasza manna- gluten
Kanapka – chleb mieszany- gluten, masło- mleko, dżem truskawkowy
Herbata owocowa: napar z herbaty, cukier
Marchewka
Obiad
Zupa porowa: włoszczyzna, por, masło-mleko, śmietana12%tł- mleko, mąka pszenna- gluten, ziemniaki, przyprawy: pieprz czarny,
II danie – Gulasz w warzywach z kluskami śląskimi: mięso wieprzowe, olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka; sos: śmietana 18%tł- mleko, mąka pszenna- gluten; przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki, jaja, mąka pszenna- gluten mąka ziemniaczana,
Ćwikła z chrzanem-buraki ćwikłowe, chrzan, sól
Napój– herbata miętowa
Podwieczorek
Precle– gluten, jaja
Jabłko
Napój – herbata z dzikiej róży
28.05.2025 ŚRODA
Śniadanie
Kanapka –chleb pszenny graham- gluten, masło-mleko, parówki z szynki, ketchup, ogórek, pomidor
Herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna, cukier / miód,
Kakao- mleko Winogron
Obiad
Zupa jarzynowa z soczewicą: marchew, ziemniaki, kapusta, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, soczewica, śmietana 18% tł.- mleko; przyprawy: lubczyk, pieprz czarny,
II danie –Ryż z musem jabłkowym: ryż biały , mus jabłkowym
Napój – kompot owocowy
Podwieczorek
Bułka grahamka z serem żółtym i pomidorem- gluten, jaja, mleko
Napój– herbata rumiankowa
29.05.2025 CZWARTEK
Śniadanie
Zupa mleczna – mleko, płatki kukurydziane
Kanapka – chleb mieszany- gluten, masło- mleko
Herbata owocowa: napar z herbaty, cukier Arbuz
Obiad
Zupa -Krupnik z kaszy gryczanej: włoszczyzna, ziemniaki, kasza gryczana, śmietana 18 tł.- mleko, przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
II danie – Kotlety mielone: mięso mielone wieprzowo-wołowe, jaja, bułka weka- gluten, cebula, bułka tarta- gluten , olej rzepakowy; przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, sól
Ziemniaki
Mizeria- ogórek, śmietana 18% tł.- mleko, sól, pieprz Napój– herbata z mięty
Podwieczorek
Chlebek bananowy– wyrób własny: mąka pszenna – gluten, jaja, olej rzepakowy, banany, proszek do pieczenia,
Napój – mleko
30.05.2025 PIĄTEK
Śniadanie
Kanapka– chleb żytni, masło, serek Almette- mleko, rzodkiewka, sałata masłowa
Herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna, cukier / miód
Kakao – mleko Jabłko
Obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem: pieczarki, śmietana12%tł- mleko, włoszczyzna, lubczyk, pieprz czarny, sól, makaron drobny- gluten, jaja
II danie – Kotlet mielony z dorsza: dorsz- ryba, kasza manna- gluten, bułka tarta- gluten , jaja, olej rzepakowy, natka pietruszki; sól, pieprz czarny
Ziemniaki
Fasolka szparagowa
Napój –kompot owocowy
Podwieczorek
Biszkopty- gluten, jaja
Mandarynka
Napój – herbata owocowa