JADŁOSPIS TYGODNIOWY

20.05.2024-24.05.2024

20.05.2024 PONIEDZIAŁEK

Śniadanie
Kanapka – chleb mieszany -gluten, masło – mleko, ser żółty- mleko, pomidor,
Herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna, cukier / miód
Kakao- mleko
Jabłko

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem i bazylią: włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, ryż biały, śmietana 12%tł- mleko natka pietruszki, bazylia; przyprawy: lubczyk, pieprz, czarny
II danie – Parówka w sosie: parówki z szynki, mąka pszenna- gluten, śmietana 12% tłuszczu- mleko, włoszczyzna, natka pietruszki.
Kasza jaglana
Ogórek kiszony
Napój –kompot owocowy

Podwieczorek
Biszkopty- gluten
Napój – herbata koperkowa
Owoc – gruszka

21.05.2024 WTOREK

Śniadanie
Zupa mleczna- mleko, płatki kukurydziane
Kanapka – chleb pszenny graham, masło, dżem truskawkowy
Herbata owocowa: napar z herbaty, cukier
Banan

Obiad
Zupa -Krupnik z kaszy gryczanej: włoszczyzna, ziemniaki, kasza gryczana, śmietana 18 tł.- mleko, przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
II danie – Kotlety mielone: mięso mielone wieprzowo-wołowe, jaja, bułka weka- gluten, cebula, bułka tarta- gluten , olej rzepakowy; przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, sól
Ziemniaki
Fasolka szparagowa
Napój – napar miętowy

Podwieczorek
Kisiel owocowy z mandarynką
Napój: herbata owocowa

22.05.2024 ŚRODA

Śniadanie
Kanapka –chleb mieszany, masło, jajko, pomidor, szczypiorek
Herbata malinowa
Kakao- mleko
Gruszka

Obiad
Zupa zalewajka– włoszczyzna, śmietana 18% tł. – mleko, żur- gluten, ziemniaki,; przyprawy: pieprz czarny
II danie – Naleśniki: mleko, mąka pszenna- gluten, jaja, olej rzepakowy, ser twarogowy chudy- mleko, dżem truskawkowy
Napój – kompot owocowy


Podwieczorek
Ciasto ucierane – wyrób własny: mąka – gluten, masło – mleko, cukier, proszek do pieczenia, jabłka
Napój – herbata koperkowa

23.05.2024 CZWARTEK

Śniadanie
Zupa mleczna – mleko, kasza manna- gluten
Kanapka: chleb mieszany- gluten, masło, ser topiony- mleko, rzodkiewka
Napój – herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna, cukier / miód
Jabłko


Obiad
Zupa – Rosół z makaronem: marchew, pietruszka, seler, cebula, porcja rosołowa; przyprawy: lubczyk, pieprz czarny, natka pietruszki, makaron nitki – gluten
II danie – Gulasz w warzywach: mięso wieprzowe, olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka; sos: mąka pszenna- gluten; przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy;
Kasza jęczmienna- gluten
Ćwikła z chrzanem- buraki ćwikłowe, chrzan
Napój – napar miętowy


Podwieczorek
Chrupki kukurydziane
Napój- herbata owocowa
Owoc – jabłko

24.05.2024 PIĄTEK

Śniadanie
Kanapka – chleb mieszany -gluten, masło, ser żółty- mleko, pomidor
Napój – herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna, cukier / miód
Kakao – mleko
Winogron


Obiad
Zupa marchewkowa: włoszczyzna, marchewka, groszek ptysiowy- gluten, przyprawy: sól, pieprz,
II danie – Kotlet mielony z mintaja: mintaj- ryba, kasza manna- gluten, bułka tarta- gluten , jaja, olej rzepakowy, natka pietruszki;
Ziemniaki
Surówka z kapusty kiszonej- kapusta kiszona, marchewka, cebula, oliwa z oliwek
Napój – kompot owocowy


Podwieczorek
Wafel- wyrób własny: wafle- gluten, mleko, masło, cukier
Napój – herbata rumiankowa